Στον Άσο
Τα επόμενα χρόνια θα βρουν το νησί μας σε μια κρίσιμη καμπή, όπως και όλη την χώρα. Οι πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος 1974-2009 τείνουν και θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως μια παρασιτική μπελ επόκ.
Ένα κράτος με μια σειρά νόμων, τροπολογιών, πολυπλοκότερα και από τα σουλτανικά φιρμάνια που αποτελούσαν υπόδειγμα γραφειοκρατίας.
Είναι εμφανές ότι το κράτος, η αυτοδιοίκηση χρειάζεται γερό reset.
Με όλες τις σημαντικές αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα, τώρα που το δημοσιοϋπαλληλικό όνειρο τελείωσε ανεπιστρεπτί, η Σάμος έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Είναι ένας υπέροχος προορισμός, που είναι ακόμα ανεκμετάλλευτος. Έχει την δυναμική να αποκτήσει ικανοποιητικό πρωτογενή τομέα.
Τα υλικά του παρελθόντος πρέπει να πάνε στην άκρη μαζί με την νοοτροπία του εγώ.
Από δω και πέρα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το κόμμα και ο κάθε τυχάρπαστος πολιτευτής δεν έχει να τους δώσει τίποτε. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγει το πράγμα προς τα εμπρός, είναι να σταματήσουν οι ίντριγκες, το προσωπικό συμφέρον, τα καρφώματα, τα "καψίματα" πολιτικών αντιπάλων κτλ.
Η σαπίλα που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, είχε σαν βάση τον κομματισμό και το μικροσυμφέρον που αποδείχτηκε πανηγυρικά πρόσκαιρο (όποια λίγα οφέλη πάρθηκαν πίσω και με τόκο).
Η λαμογιά, τα παράσιτα της "δήθεν οικολογίας" της γραφειοκρατίας κτλ θα πρέπει να κοπούν άμεσα.
Πρέπει η κοινωνία σύσσωμη να καταλάβει ότι το μοναδικό της συμφέρον είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Άνοιγμα επαγγελμάτων, κινήσεις και έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Το νησί μας πρέπει να συνεργαστεί και να χτιστεί μια magna carta για τα επόμενα 50 χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο να σταματήσει να ασχολείται με τσιμεντάκια της Κυρά Κατίνας, και να παίξει τον πραγματικό Καλλικράτειο ρόλο του.
Θα απαιτηθεί ένας καταστατικός χάρτης του νησιού με τους γνώμονες ανάπτυξης. Τουρισμός και πρωτογενής τομέας. Κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την προσέλκυση επενδύσεων και επισκεπτών. Άνοιγμα στην Μικρά Ασία, αλλαγή του Χωροταξικού με έμφαση την ανάπτυξη, Κίνητρα σε επενδυτές και ειδικά σε εύπορους Σαμιώτες τους εξωτερικού να επενδύσουν στον τόπο τους.
Σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών για την δημιουργία ενός νέου Σαμιώτικου μύθου. Περιβάλλον, Ιστορία, προϊόντα.
Οφείλουμε όλοι να ξεχάσουμε τις μικροδιαφορές μας που μας πάνε πίσω και μας έχουν κάνει μια κλειστή κοινωνία γκρίνιας και μισαλλοδοξίας ακόμα και για ευτελή θέματα.
Ο τοπικισμός που αποτελεί καρκίνωμα για την Σάμο, έχει σαν μοναδική γιατρειά την αλματώδη ανάπτυξη, τίποτα άλλο. Το κακό χωρίο τα λίγα σπίτια θαρρείς πως γράφτηκε για αυτόν τον τόπο.
Απλό παράδειγμα: Φανταστείτε μια Σάμο, με κόσμο, τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, εκμετάλλευση των υπέροχων χωριών μας, ανάδειξη τοπίου ιστορίας, βουνών, κατασκευή boutique hotels, ανάπτυξη πρωτογενή τομέα με κρασιά, λάδια, fine foods, καράβια και αεροπλάνα κάθε μέρα και από την Ελλάδα και από την Τουρκία….
Σε αυτό το σενάριο με γεμάτες πόλεις, γεμάτες τσέπες, θα ασχοληθεί ξανά κανένας που πιάνει το καράβι, που είναι οι υπηρεσίες (που όλες σιγά σιγά δεν θα εξυπηρετούν κοινό αλλά όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά έτσι κι αλλιώς)???
Ας κοιτάξουμε λίγο μπροστά, την Σάμο σαν οντότητα, σαν μια κοινωνία και όχι δέκα διαφορετικές. Ας κοιτάξουμε ότι αν έρθουν ξένοι να ανοίξουν δουλειά στην Σάμο, αυτό είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ συμφέρον, αρκετά υπήρξαμε ανόητοι.
Η αλλαγή περνάει από την κοινωνία, οι εκλογές είναι το αποτέλεσμα.
Τα επόμενα 5 χρόνια είναι τα πιο σημαντικά για την Σάμο εδώ και δεκαετίες. Όλος ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα, το διαδίκτυο είναι τμήμα της δουλειάς όλων, τα σύνορα μίσους πέφτουν. Το μέλλον είναι οι υποδομές, η φιλοξενία, ο πρωτογενής τομέας, η υγιής μη κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.
Η αλλαγή θα έρθει πολύ γρήγορα στην Σάμο και επενδύσεις και ανάπτυξη γιατί νομοτελειακά δεν γίνεται αλλιώς, αρκεί να αλλάξει η νοοτροπία της νοητικής καθυστέρησης που μας κράταγε πίσω. Αρκεί να αλλάξει το να καεί το σπίτι του γείτονα και το "θκόμ" να ναι καλά (έλα που δεν είναι...μα καθόλου καλά). Όταν εχεις απομείνει μόνος σου σε μια καμένη γη και η δική σου δουλειά μετράει μέρες....ανόητε.
Αλλιώς θα μείνουμε μόνιμα στον Άσο σαν μια κοινωνία τσαντισμένων γερόντων που τα παιδιά τους έχουν πάρει τα μάτια τους και έχουν φύγει σε άλλη γη σε άλλα μέρη.
Ήρθε η ώρα τα υγιή κομμάτια της κοινωνίας να λειτουργήσουν, να δουλέψουν, να συνεισφέρουν και να δώσουν το παράδειγμα, όχι να ρίξουν μια σάπια κομματική ελίτ για να γίνουν οι ίδιοι ελίτ.