Friday, December 7, 2012

Στον Άσο

Στον Άσο



Τα επόμενα χρόνια θα βρουν το νησί μας σε μια κρίσιμη καμπή, όπως και όλη την χώρα. Οι πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος 1974-2009 τείνουν και θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως μια παρασιτική μπελ επόκ.
Ένα κράτος με μια σειρά νόμων, τροπολογιών, πολυπλοκότερα και από τα σουλτανικά φιρμάνια που αποτελούσαν υπόδειγμα γραφειοκρατίας. 
Είναι εμφανές ότι το κράτος, η αυτοδιοίκηση χρειάζεται γερό reset.
Με όλες τις σημαντικές αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα, τώρα που το δημοσιοϋπαλληλικό όνειρο τελείωσε ανεπιστρεπτί, η Σάμος έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Είναι ένας υπέροχος προορισμός, που είναι ακόμα ανεκμετάλλευτος. Έχει την δυναμική να αποκτήσει ικανοποιητικό πρωτογενή τομέα.
Τα υλικά του παρελθόντος πρέπει να πάνε στην άκρη μαζί με την νοοτροπία του εγώ
Από δω και πέρα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το κόμμα και ο κάθε τυχάρπαστος πολιτευτής δεν έχει να τους δώσει τίποτε. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγει το πράγμα προς τα εμπρός, είναι να σταματήσουν οι ίντριγκες, το προσωπικό συμφέρον, τα καρφώματα, τα "καψίματα" πολιτικών αντιπάλων κτλ. 
Η σαπίλα που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, είχε σαν βάση τον κομματισμό και το μικροσυμφέρον που αποδείχτηκε πανηγυρικά πρόσκαιρο (όποια λίγα οφέλη πάρθηκαν πίσω και με τόκο). 
Η λαμογιά, τα παράσιτα της "δήθεν οικολογίας" της γραφειοκρατίας κτλ θα πρέπει να κοπούν άμεσα. 
Πρέπει η κοινωνία σύσσωμη να καταλάβει ότι το μοναδικό της συμφέρον είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Άνοιγμα επαγγελμάτων, κινήσεις και έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα. 
Το νησί μας πρέπει να συνεργαστεί και να χτιστεί μια magna carta για τα επόμενα 50 χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο να σταματήσει να ασχολείται με τσιμεντάκια της Κυρά Κατίνας, και να παίξει τον πραγματικό Καλλικράτειο ρόλο του. 
Θα απαιτηθεί ένας καταστατικός χάρτης του νησιού με τους γνώμονες ανάπτυξης. Τουρισμός και πρωτογενής τομέας. Κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την προσέλκυση επενδύσεων και επισκεπτών. Άνοιγμα στην Μικρά Ασία, αλλαγή του Χωροταξικού με έμφαση την ανάπτυξη, Κίνητρα σε επενδυτές και ειδικά σε εύπορους Σαμιώτες τους εξωτερικού να επενδύσουν στον τόπο τους. 
Σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών για την δημιουργία ενός νέου Σαμιώτικου μύθου. Περιβάλλον, Ιστορία, προϊόντα. 
Οφείλουμε όλοι να ξεχάσουμε τις μικροδιαφορές μας που μας πάνε πίσω και μας έχουν κάνει μια κλειστή κοινωνία γκρίνιας και μισαλλοδοξίας ακόμα και για ευτελή θέματα.

Ο τοπικισμός που αποτελεί καρκίνωμα για την Σάμο, έχει σαν μοναδική γιατρειά την αλματώδη ανάπτυξη, τίποτα άλλο. Το κακό χωρίο τα λίγα σπίτια θαρρείς πως γράφτηκε για αυτόν τον τόπο. 
Απλό παράδειγμα: Φανταστείτε μια Σάμο, με κόσμο, τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, εκμετάλλευση των υπέροχων χωριών μας, ανάδειξη τοπίου ιστορίας, βουνών, κατασκευή boutique hotels, ανάπτυξη πρωτογενή τομέα με κρασιά, λάδια, fine foods, καράβια και αεροπλάνα κάθε μέρα και από την Ελλάδα και από την Τουρκία….
Σε αυτό το σενάριο με γεμάτες πόλεις, γεμάτες τσέπες, θα ασχοληθεί ξανά κανένας που πιάνει το καράβι, που είναι οι υπηρεσίες (που όλες σιγά σιγά δεν θα εξυπηρετούν κοινό αλλά όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά έτσι κι αλλιώς)??? 
Ας κοιτάξουμε λίγο μπροστά, την Σάμο σαν οντότητα, σαν μια κοινωνία και όχι δέκα διαφορετικές. Ας κοιτάξουμε ότι αν έρθουν ξένοι να ανοίξουν δουλειά στην Σάμο, αυτό είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ συμφέρον, αρκετά υπήρξαμε ανόητοι.

 Η αλλαγή περνάει από την κοινωνία, οι εκλογές είναι το αποτέλεσμα. 
Τα επόμενα 5 χρόνια είναι τα πιο σημαντικά για την Σάμο εδώ και δεκαετίες. Όλος ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα, το διαδίκτυο είναι τμήμα της δουλειάς όλων, τα σύνορα μίσους πέφτουν. Το μέλλον είναι οι υποδομές, η φιλοξενία, ο πρωτογενής τομέας, η υγιής μη κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. 

Η αλλαγή θα έρθει πολύ γρήγορα στην Σάμο και επενδύσεις και ανάπτυξη γιατί νομοτελειακά δεν γίνεται αλλιώς, αρκεί να αλλάξει η νοοτροπία της νοητικής καθυστέρησης που μας κράταγε πίσω. Αρκεί να αλλάξει το να καεί το σπίτι του γείτονα και το "θκόμ" να ναι καλά (έλα που δεν είναι...μα καθόλου καλά). Όταν εχεις απομείνει μόνος σου σε μια καμένη γη και η δική σου δουλειά μετράει μέρες....ανόητε.

Αλλιώς θα μείνουμε μόνιμα στον Άσο σαν μια κοινωνία τσαντισμένων γερόντων που τα παιδιά τους έχουν πάρει τα μάτια τους και έχουν φύγει σε άλλη γη σε άλλα μέρη. 
Ήρθε η ώρα τα υγιή κομμάτια της κοινωνίας να λειτουργήσουν, να δουλέψουν, να συνεισφέρουν και να δώσουν το παράδειγμα, όχι να ρίξουν μια σάπια κομματική ελίτ για να γίνουν οι ίδιοι ελίτ. 

Thursday, July 19, 2012

Μαύρες Σημαίες....



Από την 1η έως την 10η Αυγούστου 2012 φαίνεται ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε σφράγισμα καταστημάτων στην Πόλη της Σάμου. Δηλαδή στην κορύφωση του Καλοκαιριού. Αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα της αυστηρής εφαρμογής ενός ΑΔΙΚΟΥ νόμου για τα Ελληνικά νησιά που τα θέλει ησυχαστήρια, τον απεχθέστατο νόμο Παπαθεμελή, που από τότε που εφαρμόστηκε το 1993 η Ελλάδα είδε τις μετοχές της στον τουρισμό να κατρακυλάνε θεαματικά και τώρα 20 χρόνια μετά κανένας δεν σκέφτηκε πόσο συνεχίζει και τραυματίζει ο συγκεκριμένος νόμος. Ο Νόμος που δεν πρέπει να έχει θέση ειδικά στα Ελληνικά νησιά την τουριστική σεζόν.
Με την αυστηρή εφαρμογή του νόμου λοιπόν η πρωτεύουσα θα "ησυχάσει" γιατί η Δημοτική Αρχή φοβάται ότι αν δεν εφαρμόσει τον νόμο και κλείσει τα μαγαζιά τώρα θα έχει συνέπειες. Αντ' αυτού προτείνει στους ιδιοκτήτες να πάνε στην Σύρο να ξοδέψουν μερικές χιλιάδες Ευρώ, να ανακόψουν την απόφαση για να μείνουν ανοιχτοί....
Τα χιλιάδες Ευρώ δεν περισσεύουν σε κανέναν, και έτσι ο Δήμος θα εκτελέσει το καθήκον του και θα ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΗΝΑ.

Πόντιοι Πιλάτοι όλοι, εν μέσω κρίσης, άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι δεν εκλέγονται για να υπηρετήσουν το νησί, αλλά για να φυλάνε τα νώτα τους.
Έτσι το νησί "ησυχαστήριο" θα παραμείνει, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να ορθοποδήσει από την κρίση, αγνοώντας ότι πάει να της κάνει κακό....
Εδώ προέχει το "να μην έχω εγώ πρόβλημα"
Αφιερωμένο σε αυτούς που βόλεψαν όλο αυτόν τον κόσμο με την ψήφο τους,
εμείς τουλάχιστον ονειρευτήκαμε μια Σάμο γροθιά με επιθετικό άνοιγμα στην ανάπτυξη...και κατεβήκαμε στις εκλογές.
Δεν ζητάει κανένας από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να μην σέβονται τον νόμο...
θα έπρεπε να είναι αυτονόητο να προστατεύουν το νησί από την αδικία. Άλλο να σέβεσαι τον Νόμο, άλλο να ξέρεις πως χαντακώνεται το νησί, να ξέρεις πως και γιατί τα τουριστικά νυχτερινά μαγαζιά έφαγαν μια ντουζίνα μηνύσεις "ωραρίου" και να νίπτεις τας χείρας σου.


Ε, ρε Τζάμπο που σας χρειάζεται....

Saturday, May 26, 2012

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ!!

Από Σεπτέμβριο (πρώτα ο θεός με αυτά που ακούμε), θα ξεκινήσει το έργο ανάπλασης της παραλιακής Σάμου.
Η Σημείωση που έχουμε να κάνουμε είναι η εξής:
Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε άλλο την την τραγική τριτοκοσμική κατάσταση την πόλης-πάρκινγκ, της πόλης έρμαιο λίγων ανεύθυνων που διέλυσαν την ανάπτυξη της πόλης κάνοντας την παραλιακή πιστά αγώνων και ένα ζόμπι με λαμαρίνες.



Σε κάθε περίπτωση το κατά μήκος πάρκινγκ θα πρέπει να τελειώσει, να γίνει ποδηλατόδρομος και να αποκτήσει η πόλη εντελώς διαφορετική βιτρίνα.

Όπως ακριβώς προτείνεται στην εγκεκριμένη μελέτη που βάση αυτής θα γίνει ανάπλαση. Την πρόταση Νο2 της Κας Τροβά.
Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε κάτι διαφορετικό από την αρχιτεκτονική πρόταση Νο2 της Κας Τροβά.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλα αυτά τα ενορχηστρωμένα συμφέροντα που θέλουν την πόλη και τους Σαμιώτες ομήρους της υπανάπτυξης.

Thursday, April 19, 2012

Καλό Ταξίδι Δημήτρη...


Τον Δημήτρη τον Θάνο τον γνώρισα καλά το 2010, πιο πριν ήξερα ότι είναι ο γιος του Στέλιου, ο γιος του που αγαπάει την πολιτική και έχει μεγαλώσει μέσα στις εκλογές.
Στις δημοτικές του 2010 γνωριστήκαμε καλά και από κοντά με θυελλώδεις συζητήσεις για το κατέβασμα στις εκλογές με την Υποτείνουσα κτλ...
Μετά από εκείνη την εποχή μας έγινε κατά κάποιο τρόπο και συνήθειο να βρισκόμαστε στην παραλία και να τα λέμε και να "τσακωνόμαστε" για το ΠΑΣΟΚ, για την ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ...να κατηγορώ εγώ τα "λαμόγια του ΠΑΣΟΚ" να τα υπερασπίζεται ο Δημήτρης....
Να τα ακούει και από τον Ηλία με τον οποίον τις πιο πολλές φορές κάναμε μαζί "μέτωπο και επίθεση"...
Πάντα τον συμπαθούσα γιατί μίλαγε με επιχειρήματα, έντονα υποστήριζε τον αγαπημένο του πατέρα και τις πολιτικές του θέσεις.
Πολλές βραδιές μετά το γραφείο το πρόγραμμα είχε να πιούμε καμιά μπύρα και να τα πούμε στην παραλία...το τι πρέπει να γίνει, το τι δεν κάνανε...είχε σε όλα μια απάντηση τεκμηριωμένη... Μέσα από αυτή την διαδικασία έγινε φίλος μου και "πολιτικός αντίπαλος" μέχρι το σημείο να κάνουμε πλάκα, και να γελάμε...μέχρι εκεί...
Δεν διαφωνούσαμε σε πολλά πράγματα, στην τελική και ο Δημήτρης με το πάθος που υποστήριζε τις θέσεις του έδειχνε πάντα ότι τον ενδιαφέρει η πολιτική και η πρόοδος του νησιού. Ήταν η χαρά του, ήταν το χόμπι του, και για αυτό σε αγαπήσαμε....
Για την εξυπνάδα σου, την χαρά που μας έδινες συνέχεια όταν διαπληκτιζόμασταν....
Είχες πολλά να προσφέρεις και σαν μυαλό και σαν νέος....
Πολλά από αυτά που άκουσες δεν τα άξιζες και δεν έπρεπε να σε επηρεάζουν, αν και νομίζω ότι τα άφησες πίσω....
Το μυαλό σου και η άποψη σου ήταν για πολλά πράγματα...Κρίμα και άδικο που σε πρόδωσε η καρδιά σου...τόσο μικρό...
Το νησί χρειάζεται άτομα σαν και σένα
Αντίο Φίλε.

Friday, February 24, 2012

REBRANDING SAMOS


Καταρχάς, θα αναφερθώ στην τραγική εικόνα του Δήμου όσον αφορά την όρεξη για δουλειά. Δυστυχώς, όπως αναμενόταν ένα διαχειριστικό πασάλειμμα λαμβάνει χώρα άλλη μια φορά με πανσαμιακή εμβέλεια αυτή την φορά. Ο Τουρισμός που έχει θρέψει γενιές και οικογένειες σε αυτόν τον τόπο, έχει αφεθεί χωρίς θεσμική υπόσταση. Αν και έχει ψηφιστεί το Ν.Π.Δ.Δ. Τουρισμού στην Σάμο (με δημοτικούς συμβούλους βεβαίως, βεβαίως, που ουδεμία σχέση έχουν με branding, management και το τουριστικό προϊον), ακόμα δεν έχει συσταθεί, δεν εχει συνεδριάσει....μια απογοήτευση δηλαδή... 2 χρόνια τώρα...
Ο Δήμος λειτουργεί για άλλη μια φορά με το αναμενομενο στυλ. Περιμένουν λεφτά απο το κράτος για να να πάρουν κανένα διμηνίτη για να κρατήσουν την εκλογική τους βάση. Εμ, έτσι δεν γίνεται παιδιά ούτε τα σκουπίδια να μαζέψεις. Θέλει άτομα με όρεξη για δουλεία και μακριά απο την δημοσιαυπαλληλική νοοτροπία, (πολλά ζητάω). Η αλήθεια είναι οτι το Ν.Π.Δ.Δ. του τουρισμού και να λειτουργήσει τελικά με 7-8 απο τα 13 άτομα να είναι δημοτικοί Σύμβουλοι, λίγα πράγματα θα μπορεί να κάνει. Θα αναλωθούμε άλλη μια φορά σε ποιά έκθεση θα πάμε, τι περίπτερο της κακιάς ώρας θα στήσουμε με την κλασική φωτογραφία και για brand την Περιφέρεια.... για να έρθει ο Ευρωπαίος εδώ....Χα σιγά ...γιατί να έρθει καλέ? Εσυ αν ήσουν τουρίστας θα έρχόσουν πλεόν σε αυτό το μέρος που έχει γερασμένο στόλο, ακόμα πουλάει MONO souvenir και έχει ΑΚΟΜΑ φωτογραφικό υλικό απο το '70 του συμπαθέστατου κατά τα άλλα Βασίλη Βαλή? Most Likely Not...απλά ΟΧΙ.


 Στις Φωτογραφίες που παίζουν ακόμα στα σουβενιρτζίδικα σε φωτογραφία της Παραλίας Γαγκου δείχνει την Disco Samos Beach να λειτουργεί...Ουδέν σχόλιον....  Άντε να πείσεις ότι η Σάμος χρειάζεται rebranding. Θα ρωτάνε πόσο αλκοόλ έχει μέσα. Πέρα ακόμα όμως απο αυτό, η αλήθεια είναι οτι δεν γίνεται τίποτα που θίγει κάτι ή κάποιον στο νησί και η ιδεά του καινούργιου του "γραφικού" του "χίπικου" φοβίζει, προκαλεί ειρωνικό γέλωτα και ... αντε πάμε για ούζα...
Rebranding Samos...μάλιστα...ΟΚ
Τι μας έρχεται στο νού την πρώτη φορά που σκεφτούμε ΣΑΜΟΣ?
Σκεφτείτε το....Η απάντηση παρακάτω....


Πυθαγόρας, 
Μαθηματικά, 
Αστρονομία, 
Κρασί,
Αρίσταρχος, 
Κούρος,
Βότανα,
Παραλίες, 
Τσαμαδού, 
Γυμνιστές,
Κοκάρι,
Ευπαλίνιο,
Flamingo,
Καταρράκτες,
Πράσινο
Ηραίον,
και πιο παλιά ....night life..


Ε λοιπόν δεν είναι και λίγα τα "αγαθά" αυτού του τόπου...Πολύ απλά έχουν κάνει τον κύκλο τους δεκαετίες τώρα και δεν εξελίχθηκαν. Είναι σαν το προϊόν που έχει μείνει στην ίδια συσκευασία πολλά χρόνια τώρα και έχει περάσει η μπογιά του (και έχει πέσει και η ποιότητα)...
κακά τα ψέμματα οι εποχές του ατέλειωτου φραπέ και της πεπατημένης τέλειωσαν. Για μερικούς απο έμας αυτό είναι θετικό. Τι  μένει από αυτή την αλλαγή? Για αρχή μάλλον συντρίμμια. Η Σάμος χρειάζεται νέο αίμα. Νέες ιδέες, φυγή προς τα εμπρός. Πως γίνεται αυτό?. Με το να πιάσεις κάθε ευκαιρία, να δουλέψεις ομαδικά με όλο το ικανό και διαθέσιμο δυναμικό. Με το να πιάσεις το νόημα, με το να φτιάξεις πρώτα το concept σου τι θέλεις σαν νησί και μόλις το πιάσεις δεν θα σε αφήσει. 
Αν βάλεις τις παραπάνω λέξεις που χαρακτηρίζουν το νησί και το συνδυάσεις με άλλες τόσες σύγχρονου προϊόντος και ενδιαφέροντος. Αν κοιτάξεις την τουριστική ιστορία του marketing άλλων προορισμών ακόμα και άλλων προϊοντων με πολύ λιγότερες λέξεις κλειδιά έχτισαν ολόκληρη μυθολογία. 
Η Σάμος πρέπει να κυνηγήσει την ανανέωση προϊόντος με ένα δυνατό οργανισμό που δεν θα κοιτάει φυσικά να βολέψει αλλά θα κοιτάξει όλες τις σύγχρονες μεθόδους αλλά και την όρεξη νέων ανθρώπων για πολύ δουλειά. Αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον πολύ ευχάριστα τον τελευταίο καιρό είναι προσπάθειες νέων ανθρώπων για ανάδειξη των τοπικών προϊόντων όπως και πολυ καλές προσπάθειες αναδειξης του μεγαλείου του τόπου σε άλλη βάση, μακριά απο την Ψαροκώσταινα. 
Η διαφημιστική προσπάθεια του designbar.gr ήταν μια ευχάριστη έπληξη. Σχεδιάστηκε και απο παιδιά απο την Σάμο, βασισμένη σε αναδιάρθρωση του προϊόντος με σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας. Οι διαφημίσεις βασίστηκαν στην γραφιστική λογική άλλων χωρών (το ποθούμενο), είναι ευθεία και λιτή η στόχευση, και μέσα ακριβώς στο ύφος και την λογική που πρέπει να περάσει πλέον στο προϊόν. Ενα μεγάλο μπράβο στα παιδιά του designbar!.




Και με αυτή την αναφορά θέτω το καίριο (κατά την ταπεινή μου γνώμη, ερώτημα..). Για πόσο ακόμα θα προσπαθούμε να λανσάρουμε το νησί σαν σκορποχώρι με φωτογραφίες απο τοπία που ΔΕΝ υπάρχουν πλέον?, και με το γνωστό ΠΟΜΠΩΔΗ ΤΡΟΠΟ οτι οι αρχαίοι ΈΛΛΗΝΕΣ εφηύραν τα πάντα την ώρα που Ευρωπαίοι έτρωγαν ο ένας τον άλλον?. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ πλέον ένας δυνατός οργανισμός ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, MARKETING, BRANDING που θα μανατζάρει τόπο, προϊόντα, πολιτισμό...στελεχωμένος με άτομα που θα συντονίσουν ΟΛΟ το νησί σε μια τέτοια προσπάθεια δημιουργίας ένος κλασικού μύθου με εντελώς νέα χροιά. Πρέπει ο μύθος να ειπωθεί αλλιώς, πρέπει να γίνει σύγχρονος, πρέπει να ξαναμαγέψει. Αυτό με τόσο υλικό είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΦΙΚΤΟ. 
Το νησί μας το αξίζει, και εμείς επίσης. Ολοι, και ειδικά οι νέοι.
Σας αφήνω με οτι καλύτερο και ελπιδοφόρο άκουσα τελευταία. Το keynote του Peter Economides....Something to think about...και να είστε σίγουροι ότι όταν ο μύθος φτιαχτεί τα καλύτερα έπονται...Αρκεί, για άλλη μια φορά ο "ιδιωτισμός" να μην σταθεί εμπόδιο...



Saturday, February 4, 2012

Σάμος: Η Χαμένη Ατλαντίδα των ΧΥΤΑ...




Η Ιστορία έχει ως εξής:


Η ανάγκη για αποκομιδή και υγειονομικό ενταφιασμό των απορριμμάτων στην Δυτική Σάμο έκανε τους ιθύνοντες των τότε Δήμων Καρλοβασίου και Μαραθόκαμπου να αναζητήσουν πόρους και περιοχή για τη δημιουργία Xώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Έπρεπε να βρεθεί τόπος που να μην ενοχλεί, να είναι μακριά από οικισμούς και πόλεις. Τελικά οι πιστώσεις βρέθηκαν, η περιοχή επιλέχθηκε και τέλος η μελέτη ξεκίνησε...


1. Το μέρος επιλέχθηκε απο τον συνδεσμο ΟΤΑ δ. Σάμου . 2. Ισχυρίζονται (ίσως και όχι άδικα) ότι σε οποιοδήποτε έδαφος, με την ανάλογη υποδομή δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Το κόστος βέβαια μπορει να ήταν πολυ μεγαλύτερο αλλα άλλο κατάλληλο μέρος ήταν δύσκολο. 3. Το πόρισμα αν και δεν το έχουμε δει για ενημέρωση επιρρίπτει ευθύνες στην μελέτη και την κατασκευή. 4. Το εργο ήταν δικαιοδοσία της περιφέρειας Β. Αιγαίου η οποία προκυρηχθει το εργο σαν μελέτη - κατασκευή. Τεμαχίον Ν. Το οποίο σημαίνει ότι η εταιρία που το ανέλαβε ήταν υπεύθυνη για την μελέτη και την κατασκευή.


Η ευρύτερη περιοχή που επιλέχθηκε να γίνει το έργο ονομάζεται "Βυθίσματα"...κάτι που δεν έβαλε προφανώς σε υποψίες κανέναν. Η περιοχή εξαιρετικά ασταθής από γεωλογική άποψη με κατολισθήσεις και καταρρεύσεις ... Κάτι που θα έβαζε σίγουρα σε κίνδυνο το όλο έργο, αλλά ενδεχομένως και ανθρώπινες ζωές....
Παρόλες τις έντονες ενδείξεις περί λανθασμένης επιλογής, το έργο μελετήθηκε και ξεκίνησε να κατασκευάζεται σε αυτήν την περιοχή. Δαπανήθηκαν περίπου έξι εκατομμύρια Ευρώ από κοινοτικά (ευρωπαϊκά) κονδύλια. Κονδύλια τα οποία δίνονται με την απαίτηση να γίνονται και σωστά έργα...

Το έργο «Κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Σάμου» δημοπρατήθηκε στις 06.10.2004, η σύμβαση υπεγράφη στις 29.03.2006. Όμως μετά από μεγάλα προβλήματα κατολισθήσεων (δηλαδή σοβαρές αστοχίες), το έργο δεν έχει παραδοθεί.

Μετά από την παντελή αποτυχία του έργου, το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων πραγματοποίησε έρευνα για το έργο.  Με την ολοκλήρωση της έρευνας εξέδωσε και πόρισμα το οποίο δεν έχουμε δει ποτέ ώστε να αποσαφηνιστούν οι αιτίες της αστοχίας και να αποδοθούν οι αντίστοιχες ευθύνες...

Μετά την αποτυχία του έργου ανατέθηκε (με απευθείας ανάθεση) σε μελετητική εταιρία της Αθήνας η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης για τη δυνατότητα σταθεροποίησης του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου, μετά την κατολίσθηση.
Η μελέτη αυτή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται μεγάλα σταθεροποιητικά έργα με πασσάλους από οπλισμένο σκυρόδεμα για να "σωθεί" το έργο. Κατέληγε μάλιστα και σε κοστολόγηση περί τα 3 εκατομμύρια Ευρώ για τα έργα σταθεροποίησης...
Δηλαδή συνολικά εννέα εκατομμύρια Ευρώ για έναν μικρό ΧΥΤΑ...
Μετά το μεγάλο αυτό φιάσκο, άνθρωποι με την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση όπως ο κος Πρόδρομος Ψαρρόπουλος, Διδάκτωρ Γεωτεχνικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ικάρων, προσφέρθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς τους ιθύνοντες, αλλά κανένας δεν μπήκε στον κόπο....Μάλιστα το 2009 ο κύριος Ψαρρόπουλος, όντας τότε Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μαραθοκαμπιτών, είχε γράψει για το θέμα το παρακάτω άρθρο στο Ράδιο Αρμονία Link.



Παρόλες τις αστοχίες και τις διαπιστώσεις από όλους ότι το έργο δεν θα αντέξει, κάποιοι ζητούσαν επιμόνως τα 3 εκατομμύρια Ευρώ για τη σταθεροποίηση. Αργότερα φέρεται να λέχθηκε από τους ίδιους ότι "και με ένα εκατομμύριο θα την κάνουμε τη δουλειά"...
Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου το έργο που δεν παραδόθηκε ποτέ, απλά ... κατέρρευσε...
Όπως βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο, όλη η υποδομή μαζί με τις μεμβράνες και τα απορρίμματα κατέρρευσαν.


Όλη η υποδομή χαμένη σε τόνους χώματος...και το σημαντικότερο, η βέβαιη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα που καταλήγει στα ρέματα του Καρλοβασου και η ενδεχόμενη μόλυνση του νερού που διοχετεύεται στην πόλη...

Το έργο το ξεχνάμε, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σεμινάριο για το πώς μπορούν να πάνε όλα στραβά!

Κρίσιμα ερωτήματα:

1. Που κατέληγε το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων;
2. Γιατί δεν το είδαμε ποτέ;
3. Γιατί δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο;
4. Τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος πλέον με αυτή την κατάσταση;
5. Θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από αυτούς που φταίνε ή πάλι, όπως γίνεται στην Ελλάδα και ειδικά στην Σάμο, θα το «θάψουμε» και αυτό;

Πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια απορρύπανσης της περιοχής και επαναφοράς στην πρότερη (προ ΧΥΤΑ) κατάσταση. Εκσκαφή και μεταφορά των βυθισμένων πλέον υποδομών και απορριμμάτων. Ειδική πλέον φροντίδα για την απορρύπανση του πόσιμου νερού της περιοχής. Είναι κρίσιμο θέμα δημόσιας υγείας.
Κρίσιμο θέμα που ανοίγει και το μεγάλο ζήτημα του γιατί με τόσα πλούσια νερά το νησί έχει τόσο κακής ποιότητας νερό;
Πρέπει να αναζητηθούν ΑΜΕΣΑ οι υπεύθυνοι και να αναγκαστούν σε αποζημίωση ή/και σε αποκατάσταση του χώρου και απορρύπανση.
Ζητούμε ΑΜΕΣΑ τη μελέτη και πραγματοποίηση ειδικών περιβαλλοντικών έργων αποκατάστασης για το ΧΥΤΑ, καθώς και το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων για τις ευθύνες να βγει στη δημοσιότητα. 


Το θέμα αυτό πέρα από την ανικανότητα κάποιων και τα εκατομμύρια πεταμένα, άπτεται και της δημόσιας υγείας του νησιού. Δεν θα το αφήσουμε έτσι...

Friday, January 13, 2012

Όταν μπουκάραμε στο πεντάμορφο τέρας

Αναδημοσίευση από το Samosbook



(φωτογραφία από το 'Σάμος ώρα να φεύγουμε;' blog)

         Κυριακή, γύρω στις 6 το απόγευμα έξω από το Ξενία Σάμου. Έντεκα Οκτωβρίου του 2009. Μια ομάδα 6 ατόμων με φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερα, μάσκες 'οξυγόνου', λίγη τρέλα, και αθώα αδρεναλίνη ετοιμαζόμαστε να 'εισβάλουμε' και να εξερευνήσουμε το εσωτερικό του εγκατελειμένου κτιρίου. Εγώ, ο Γιάννης, η Δέσποινα, ο Γιώργος, ο Ηλίας, ο άλλος Γιώργος. Είχαν προηγηθεί άπειρες συζητήσεις τις προηγούμενες μέρες σε καφετέρια της παραλιακής που ήταν άλλωστε και το κεντρικό σημείο των συναντήσεων. Τα δεδομένα ήταν γνωστά. Μία πόλη που αναπτυξιακά πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, ανακυκλώσιμα πρόσωπα  παλαιών ταχυτήτων σε θέσεις κλειδιά, μία γερασμένη νοοτροπία άσκησης τοπικής εξουσίας που πάντα συνδεόταν με κομματικές γραμμές και αποφάσεις ενώ παρά τη καλή θέληση μερικών ανθρώπων που ακόμα προσπαθούσαν για κάτι καλό, οι καταστροφικές συνέπειες όλων αυτών των παραγόντων ήταν πλέον παραπάνω από ορατές.  

       Τι ήταν το Ξενία; Το σύμβολο της αφετηρίας της ουσιαστικής ενασχόλησής μας με τα κοινά... ίσως. Ένα ξεχασμένο από το χρόνο θέμα που κανείς δεν έμπαινε στο κόπο να τραβήξει στα άκρα αξιοποιώντας τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης του Βαθιού γύρω από αυτό το χώρο... Ήταν (και είναι ακόμα φυσικά) το 'πεντάμορφο τέρας' του κράτους απέναντι σε μία μικρή βραδυκίνητη και ελεγχόμενη κομματικά τοπική κοινωνία. Αυτή είναι και η απάντηση σε όποιον ακόμα διερωτάται.... ''μα γιατί ασχολείστε ακόμα''; Το Ξενία ήταν η αρχή ενός 'μικρού ξυπνήματος' για τη πόλη της Σάμου.  Εξίσου όμως σημαντική  ήταν και η αρχή της γέννησης μιας βαθιάς φιλίας μεταξύ ατόμων που δε γνωρίζονταν καλά καλά, μέσα από  κοινό όραμα και παράλληλες νοοτροπίες.

    Βέβαια μη φανταστεί κανείς ότι εκείνο το απόγευμα της Κυριακή είχαμε κάποιο οργανωμένο πλάνο στο μυαλό μας. Άπειροι; Άμυαλοι;  Ο συντάκτης του άρθρου σίγουρα ναι! Ανακαλύψαμε τα εφηβικά μας χρόνια ξαφνικά; Ανάγκη να ταρακουνήσουμε λίγο το σύστημα; Πείτε το όπως θέλετε. Σημασία έχει ότι η ξενάγηση μέσα στο ξενοδοχείο ήταν σοκαριστική, περιπετειώδης και αποτυπώθηκε με έντονο τρόπο σε ένα βίντεο που έμελλε να ξεσηκώσει το διαδικτυακό κόσμο καταρχήν και να ταρακουνήσει λίγο τα πολυτελή γραφεία της Αθήνας. Ακολούθησαν πολλά. Άλλη μία 'καταδρομική' δράση στο Ξενία (με την ενεργή συμμετοχή ακόμα δύο μελών του)  και η τοπική κοινωνία άρχισε να ασχολείται  λίγο πιο σοβαρά με το θέμα. Παρελάσεις με την εξέδρα των επισήμων μπροστά από το κτίριο την ίδια στιγμή που οι 'κηδεμόνες' του από την Αθήνα έστελναν εσπευσμένα συνεργεία να το καθαρίσουν και να το σφραγίσουν. Αυτό δεν έγινε βέβαια με ανάλογη επιτυχία αν αναλογιστούμε τη μικρή έστω ζημιά που υπέστη η μεγάλης αξίας τοιχογραφία του Φασιανού στη ρεσεψιόν του κτιρίου. Ο συντάκτης του άρθρου αυτού πάντως σε καμία περίπτωση δε φανταζόταν όλα όσα θα επακολουθούσαν μετά από εκείνο το απόγευμα της Κυριακής.


   Για την ιστορία, η ομάδα αυτή, το vathi sos,  μεγάλωσε, μετασχηματίστηκε, ωρίμασε αλλά δε σταμάτησε φυσικά ποτέ να υπάρχει, αντιθέτως... Μέσα από όλα αυτά δημιουργήθηκε η Υποτείνουσα που πλέον οργανωμένα, μεθοδευμένα και με όπλο τη κοινή λογική και την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας συνεχίζει να δίνει το δικό της αγώνα.

    Το τελευταίο δελτίο τύπου  του βουλευτή Σάμου (σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός δεσμεύεται σύντομα να παραχωρήσει στο Δήμο Σάμου χωρίς αντάλλαγμα το Ξενία) δίνει νέα πνοή στο θέμα. Ελπίζω να μη βιάστηκα να βγάλω πάλι συμπεράσματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που χαίρομαι ότι θα υπάρξει κάποια λύση. Θέλω να πιστεύω ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία (με τις όποιες γραφειοκρατικές ή άλλες επιπλοκές) και σε καμία περίπτωση δε πρέπει να πάει χαμένη. Η παραχώρηση ήταν πάντα το πρώτο (έστω μικρό αλλά ουσιαστικό) βήμα εύρεσης λύσης. Επιχειρήματα πλέον του τύπου 'δε μου το δίνουν, τι να κάνω;' ή 'δεν είναι δικό μου, τι να κάνω'θεωρητικά τουλάχιστον δεν ισχύουν πλέον.  Το 'τι μέλλει γενέσθαι' καλύτερα να το διαβάσετε και να το ψάξετε εδώ (και μία παλαιότερη ανάρτηση εδώ). Ας αναλογιστούν όλοι  τις ευθύνες τους απέναντι στο κόσμο της πόλης της Σάμου μακρυά από προσωπικά και μικροκομματικά συμφέροντα.


Sunday, January 1, 2012

Καλή Χρονιά - 2012


Χρόνια Πολλά!!
Ας μην ξεχνάμε......
Καμία Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Το 2012 ας καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να συμμετέχουμε. Απο την λακκούβα στο δρόμο, μέχρι την συνεργασία για την επίτευξη κοινών στόχων. Μόνο με την συμμετοχή θα διασφαλιστεί η ζωή μας, θα περιοριστεί η αδικία, θα πάει το νησί μπροστά μαζί με τις δουλειές μας και το το βιοτικό μας επίπεδο...