Wednesday, July 13, 2011

Το νησί των 5 Λιμανιών

Στο πανέμορφο νησί της Σάμου, ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά παραδείγματα να δώσει, πολλά καλά για την φυσική ομορφιά του τόπου και πολλά για την παράνοια που επικρατούσε στα τέλη του 20ού/αρχές του 21ού αιώνα. Οι παρομοιώσεις με τις πυραμίδες στην Γίζα της Αιγύπτου και με φαλλικά σύμβολα μεγέθους θα είναι αναπόφευκτες. 

Σε ένα υποτιθέμενο ταξίδι μπροστά στον χρόνο το 3500 μ.χ. , η αρχαιολογική σκαπάνη θα αναδείξει πώς οι αρχαίοι άρχοντες της δεύτερης αρχαιολογικής περιόδου κρατούσαν τους κατοίκους τους ευχαριστημένους αλλά και απομονωμένους πάνω στο ίδιο μικρό νησί. 

""Τους έλεγαν πόσο κακοί είναι οι απέναντι και πως στην Σάμο "εδώ θα γίνουν όλα" Ένα απο τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας θα δείξει πως χάριν εντυπωσιασμού και πολιτικής μισαλλοδοξίας άντι να χτίζουν πυραμίδες όπως πιο παλιά, έχτιζαν λιμάνια, υποσχόμενη ανάπτυξη μόνο γύρω απο το νέο λιμάνι. Το γεγονός αυτό έκανε πολλούς υπηκόους να γεμίζουν απο χαρά που θα έπαιρναν κεφάλι στο κυνήγι ενός ανύπαρκτου ποθούμενο (πιο πολύ τουρισμό), και στο γεγονός οτι θα άδειαζε ο δίπλα, ο Ξυποληταράς, ο Μουλινές, ο Καμπάκος (κάποια απο τα τοπωνύμια που πιστεύεται οτι χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή πιο πολύ ως προσβλητικά ενάντιων των κατοίκων του διπλανού οικισμού. 
Το 2011 πιστεύεται απο τα ευρήματα οτι η Σάμος είχε 4-5 λιμάνια 1-2 μαρίνες, 15 αλιευτικά καταφύγια 7000 καρέκλες σε καφενεία και οίκους παραγωγής γευμάτων της εποχής. Απο τα ίδια στοιχεία δεν προκύπτει ούτε συχνή σύνδεση με τα παράλια της Μικράς Ασίας (το όνομα τότε Τουρκία), ούτε όμως και με τις μεγάλες πόλεις της εποχής στον κυρίως Ελλάδικο χώρο (Αθήνα, Θεσσαλονική). Η Σάμος ήταν τότε μέρος του κράτους της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Αντίθετα η κίνηση (τουρισμός) και το εμπόριο φαίνεται να ήταν πολύ περιορισμένο με τους πολιτικούς της εποχής να προσπαθούν να κρατήσουν την νήσο και τους κατοίκους υπο έλεγχο για να ρίχνουν κάθε τέσσερα χρόνια σε μία πλαστική διαφανή λεκάνη με σχισμή στο πάνω μέρος που ονόμαζαν "κάλπη" το λεγόμενο "ψηφοδέλτιο" που περιείχε το όνομα τους σε μη ανακυκλώσιμο πολλές φορές χαρτί! με ένα χριστιανικό σταυρό στο πλάϊ. Με αυτό τον τρόπο οι πολιτικοί διατηρούσαν άλλα 4 χρόνια το αξίωμα. Αυτό ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο της εποχής. Απο τα στοιχεία επίσης φαίνεται οτι κάποιοι πολιτικοί κατάλαβαν οτι με το να συντηρούν μεγαλόστομα σχέδια τοπικού χαρακτήρα με υποσχέσεις σε όλους, κρατούσαν το νησί της Σάμου, όμηρο και απομονωμένο, σε μια διαρκή διχόνοια απο οικισμό σε οικισμό για το ποιός θα έχει πιο πολλά. Υπήρξαν δηλαδή κάποια ιδιότυπα πόλεις-κράτη. Το Βαθυ είχε 2 λιμάνια, το Τηγάνι ή Πυθαγόρειο ένα, Το Καρλόβασι ένα, και ο Μαραθόκαμπος ένα. Το τραγελαφικό βέβαια είναι, πάντα απο τα ευρήματα οτι ακτοπλοϊκή γραμμή δεν υπήρχε για όλα αυτά τα λιμάνια και για μεγάλο διαστημα οι Σαμιώτες περηφανεύονταν για τα λιμάνια που τους έφτιαξαν οι πολιτικοί τους ή "τοπικάρχες" , και χωρίς να έχουν τα λιμάνια αυτά κίνηση και καράβια (βαπόρια), τα χρησιμοποιούσαν μόνο για ψάρεμα με καλάμι και δόλωμα. 
Κάποιοι πολιτευόμενοι της εποχής φαίνεται οτι προσπάθησαν να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά τα ευρήματα που έχουμε βρεί εώς τώρα δεν έχουν φτάσει πιο μακριά χρονικά ώστε να δούμε τι απέγινε το πανέμορφο αυτό μέρος. Εντυπωσιακό στοιχείο επίσης της εποχής ήταν οτι η Σάμος ανήκε στην Σύγκλητο του Βορείου Αιγαίου με έδρα την Λέσβο (γνωστή και ως Μυτιλήνη ή "'εδρα της Περιφέρειας", και οι εκλεγμένοι φαίνεται να ταξίδευαν πρώτα στην Αθήνα της Εποχής και μετά στο νησί της Λέσβου, κάνοντας μια παράκαμψη 450 χιλιομέτρων! Φαίνεται οτι υπήρχε αρκετή παράνοια εκείνη την εποχή μιας και έφτιαχναν συνεχώς ακτοπλοϊκούς σταθμούς (Liman) χωρίς να έχουν σκάφη που ανήκαν σε μια άλλη κοινωνική κάστα της εποχής των λεγόμενων "εφοπλιστών" που φαίνεται να είχαν σαν σύμβολο το μισοφέγγαρο με δύο γραμμές στην μέση (€). Αργότερα μάθαμε οτι για κάποιο διάστημα πρέπει να ήταν και το σύμβολο τρόπου συναλλαγής της εποχής που αντικατέστησε την αρχαιότερη Αθηναϊκή δραχμή.""


Ίσως ο Μ. Ανδρόνικος του μέλλοντος έτσι να εξηγήσει τα ευρήματα του 2011. Μια Σάμος με ένα καράβι, 5 λιμάνια και καμία προσπάθεια ανάπτυξης και το πιο σημαντικό; οράματος και προγράμματος. Η αλήθεια είναι οτι η Σάμος μπορεί και πολλά μάλιστα, αλλά τα αυτογκόλ είναι συνεχόμενα. Το πιο πρόσφατο είναι η εξαγγελία έργου κατασκευής/ανάπλασης λιμανιού (άλλου ένα στην Σάμο) Την ώρα που είμαστε το μόνο νησί που:
  • το καράβι δένει 2 φορές, 
  • Το καράβι είναι μόνο ένα
  • Πιάνει πρώτα διάσημους προορισμούς στο Αιγαίο και έχει τερματικό σταθμό την Σάμο αλλά επειδή τα εισιτήρια εξαντλούνται στους πιο κοντινούς διάσημους προορισμούς έρχεται εδώ σχεδόν άδειο.
  • Θα έχει πλέον 5 λιμάνια!! 2 στο Βαθύ, 1 στο Καρλόβασι, 1 στο Πυθαγόρειο, 1 στο Μαραθόκαμπο. Σημειωτέον η Λέσβος των 110.000 κατοίκων έχει 1 (ένα)!
  • Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι πρέπει να πάνε πρώτα στην Αθήνα και μετά στην Λέσβο για να συνεδριάσουν. Μηδαμινή σύνδεση και με την Λέσβο και με τα γύρω νησιά.
  • Τα ακτοπλοϊκά εισητήρια κοστίζουν 3 φορές παραπάνω απο άλλους προορισμούς στην Ελλαδα αν και 3 φορές την εβδομάδα η γραμμή είναι επιδοτούμενη απο το κράτος.!!
  • Το ίδιο ακριβά είναι και τα αεροπορικά εισητήρια. Ένα νησί που είναι δύσκολο να προσεγγίσεις είναι ένα απομονωμένο νησί. Ακόμα και αν στα 800 μέτρα απο την Σάμο αρχίζει η μεγαλύτερη Ηπειρος του κόσμου η Ασία.
  • Δεν υπάρχει όραμα και πλάνο για το αύριο που εκ των πραγμάτων αναπτυξιακά είναι ΜΟΝΟ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. 800 μέτρα από τις ακτές της Μ. Ασίας, μία ώρα απο την Σμύρνη των 4 εκατομμυρίων και τα παράλια των 13 εκατομμυρίων. 13 εκατομμύρια που θέλουν ακόμα Βίζα για να έρθουν 800 μέτρα μακριά. 


Καλό θα ήταν να σταματήσουν εντελώς οι τοπικιστικές δράσεις και να επικεντρωθούν όλοι στο πώς θα εκμεταλλευτούν σωστά επιτέλους το χρυσωρυχείο που λέγεται Σάμος. Πρώτα απ' όλα η αλλαγή του καθεστώτος στο δρομολόγια των πλοίων. Αλλαγή του στάτους του τερματικού σταθμού, Νέο δρομολόγιο με τέρμα την Χίο ή ακόμα και τα παράλια της Τουρκίας. Επίσης, το πιο αναπτυγμένο νησί της περιφέρειας Β. Αιγαίου έρχεται τελευταίο και καταιδρωμένο, μήπως η προσάρτηση μας στην Περιφέρεια Κυκλάδών με την οποία έχουμε και σύνδεση έιναι πολυ πιο ρεαλιστική? Δεν νομίζουμε οτι κανένας πολιτικός εκλεγμένος απο τον Σαμιακό λαό, θέλει το κακό του νησιού αλλά τα πράγματα έχουν φτάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό ιδιώτευσης που οτι και να προσπαθήσεις να κάνεις σαν πολιτικός έχει κόστος γιατί κάποιος πάντα θίγεται... Ε δεν γίνεται πλέον έτσι!, ας συμφωνήσουν σύσσωμοι οι υποψήφιοι του 2013 οτι κατεβαίνουν όλοι στις εκλογές για πραγματικές τομές...  και ας μην επανεκλεγούν. Ουτοπικό? Δυστυχώς....

No comments:

Post a Comment