Friday, June 28, 2013

Περί Οικολογίας...


Περί Οικολογίας



Επειδή πολλά έχουν ακουστεί για "ξεπουλήματα" για καταστροφή του περιβάλλοντος και επενδύσεις με μόνο γνώμονα το κέρδος, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Καταρχάς, η μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος που έχει συμβεί ανέκαθεν στην Σάμο είναι οι πυρκαγιές

Μέσα σε ένα δύσβατο γεμάτο ξηρά χλωρίδα περιβάλλον οι φωτιές έχουν καταστρέψει το 40% σε επιφάνεια και πέρα από Πευκοδάσος και καλλιέργειες - κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, περιουσίες, σπίτια, ανθρώπινες ζωές και ονειρεμένες διαδρομές του νησιού. 

Όσοι πάνω από 30 θυμούνται την διαδρομή Βαθύ-Μυτιληνιοί και πόσο κατάφυτη ήταν. 
Σε ένα τοπίο που η δασοπυρόσβεση πέρασε στην πυροσβεστική με 20 canadair όλα κι όλα (πανελλαδικά), θηριώδης ανέμους και ανεγκέφαλους ντόπιους μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους κ.α. δεν μπορούμε να μιλάμε για οικολογία και την καταστροφή της φύσης όταν θέλει να χτιστεί ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, κατάφυτο, με 35% χώρους πράσινου και άλλο τόσο αθλοπαιδιών…

Κάθε λογής ρέματα, κάθε λογής δίκτυα, που γεμίζουν με ρυπογόνες ουσίες (απόβλητα, μπάζα, σκουπίδια), από ντόπιους πάντα, υποτυπώδης ανακύκλωση, εξαφανισμένο πράσινο στα αστικά τοπία του νησιού, 
Με λίγα λόγια τα μάτια μας τα βγάζουμε μόνοι μας χρόνια τώρα, και όταν έρθει ο καιρός να ανακοινωθεί και καμία επένδυση ή αναπτυξιακό έργο όλοι θυμούνται την οικολογία σαν μια αφηρημένη έννοια. 
Κλασικό παράδειγμα το Μερτζίκι και η επένδυση που ενώ η περιοχή που κρίθηκε αναδασωτέα το 1994 ήταν "πάνω από τον δρόμο" το οικόπεδο και η επένδυση βρίσκεται "κάτω από τον δρόμο" … Έπρεπε να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια για να ξεκαθαριστεί αυτό…

Άλλο παράδειγμα η φωταγώγηση του εθνικού οδικού δικτύου που σε τμήματα ειδικά όπως ο περιφερειακός στο Κοκκάρι, ήταν απολύτως αναγκαία η φωταγώγηση και τόσα χρόνια παρανόμως δεν φωταγωγήθηκε…
Από την άλλη τα φώτα που πληρώνουμε όλοι στο άδειο και κατεστραμμένο Κέντρο Λαθρομεταναστών, φώτα ανοιχτά μέρα νύχτα - ακούστηκε για λόγους ασφαλείας… 
Έστω και έτσι ας βρούμε τα ελάχιστο που μπορούν να ικανοποιηθούν οι "λόγοι ασφαλείας" και ας σβήσουμε τα μισά…τουλάχιστον…

Θέλουμε τουρισμό, θέλουμε ανάπτυξη για να ζήσουμε πλέον και να σταματήσει η ερήμωση του νησιού, η όποια έχει επιδεινωθεί δραματικά….
Δεν μπορούμε όμως για "οικολογικούς" αρτηριοσκληρωτικούς" λόγους ούτε πέτρα να κουνήσουμε από τις παραλίες γιατί σου λέει διαταράσσεται το πλανγκτόν που ζει στις πετρες και έτσι απομένουμε με κακοτράχαλες, ανεκμετάλλευτες παραλίες και ολόκληρες περιοχές…..Και όμωςαντίθετα, η υπεραλιεία από "ερασιτέχνες" που έχουν εξαφανίσει κυριολεκτικά το ιχθυοκεφάλαιο δεν ενοχλεί….και δεν υπάρχει καν νομοθεσία για αυτό...
Οι "οπισθοδρομικοί" Τούρκοι έχουν πλαφόν αλιείας για ερασιτέχνες και έτσι διατηρούν το ιχθυοκεφάλαιο….ενώ εδώ κάθε βάρκα και μπετόνια, ψαροντούφεκο κ.α.
Για να μην πιάσουμε, τα φυτοφάρμακα, τα μολυσμένα ρέματα, ακόμα και τα αποτσίγαρα που δείχνουν την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από την επιλεκτική οικολογία….
Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει και συμφωνούμε όλοι ότι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο πρέπει να είναι μοιρασμένο…αλλά τελικά η επένδυση, η καλλώπιση, τα αποσπώμενα έργα πρόσβασης σε παραλίες (καθαρισμοί βυθού, κινητές πλατφόρμες, δημιουργία παραλίων), μόνο οικολογικές συνέπειες δεν θα έχουν…αντίθετα, μια επιχείρηση κρατά καθαρή μια περιοχή, την περιποιείται, την προστατεύει…Όπως και ένα ξύλινο σπίτι στο δάσος, προστατεύει το δάσος με τον δασικό δρόμο με κρουνούς αντιπυρικές ζώνες κτλ.. Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο….Στην Ελλάδα επιλέχτηκε η καθολική απαγόρευση των πάντων…..Και μιλάμε για ένα τουριστικό προορισμό…
Μιλάμε για περιοχές  Natura - Σεϊτάνια, Καρβούνης, Αλυκές, Γλυφάδα, με καθολικές απαγορεύσεις και ΚΑΝΕΝΑ σχέδιο ουσιαστικής αντιμετώπισης πυρκαγιών. Προστατευόμενες περιοχές αφημένες στο έλεος του κάθε ανεγκέφαλου, τρελού πυρομανή… Αυτό δεν είναι οικολογία, είναι βλακεία.

Όσο για την ανάπτυξη….δεν μιλάμε για κανένα εργοστάσια, με απόβλητα κτλ…
Μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη που έχει να δώσει στον κόσμο δουλειές και εισόδημα…
Ας προστατέψουμε το περιβάλλον μας απο τα παραπάνω εγκλήματα που που συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή και ας καταλάβουμε το πραγματικό νόημα της παρεξηγημένης έννοιας οικολογία.

No comments:

Post a Comment