Thursday, August 26, 2010

Ο Κρίσιμος Πληθυσμός




Τον προσεχή Νοέμβριο καλούμαστε ξανά στις κάλπες. Να εκλέξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση που θα μας οδηγήσει στον νέο σύστημα του “Καλλικράτη”. Με όλη την πρωτόγνωρη οικονομική κατάσταση η ανοχή του κόσμου έχει φτάσει στο αμήν. Για τα κόμματα για τα πρόσωπα που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Ο κομματισμός δεν έχει να προσφέρει πια ούτε ρουσφέτια ούτε καλά καλά ελπίδα για το αύριο. Ετσι οι κομματικοί - εκλογικοί μηχανισμοί έχοντας καταλάβει εν μέρει την αντίδραση του κόσμου, ποζάρει υποψηφίους ώς "υπερκομματικούς" και "ανεξάρτητους". Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που το νησί μας ενώνεται διοικητικά, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να υπερβεί η Σάμος το αναμφισβήτητο τέλμα και να αλλάξει σελίδα. Υπάρχει η τεράστια ευκαιρία να αισθανθούν όλοι οτι η Σάμος είναι μία. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Όλοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο αλλά για να πάμε μπροστά πρέπει να έχουμε διδαχθεί πολλά από το παρελθόν...

Τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργήθηκε φοβερή εσωστρέφεια ειδικά στην Ανατολική Σάμο με αποτέλεσμα την άτακτη φυγή τουριστών, επενδύσεων. Γιατί; Άνθρωποι χωρίς πρόγραμμα και όρεξη για δημιουργία ανέλαβαν τις τύχες της περιοχής. Άνθρωποι που αναδείχθηκαν αποκλειστικά λόγω κομματικής επετηρίδας... Το Δημόσιο στην Σάμο έγινε τρομερά δυσκίνητο, ο πληθυσμός συρρικνώνονταν. Οι φίλοι και οι κολλητοί, οι φατρίες γεμάτες ψήφους έγιναν οι πρώτοι προμηθευτές, εργολάβοι, εργαζόμενοι του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Η περιοχή έφτασε τον ¨κρίσιμο¨ πληθυσμό. Τον αριθμό εκείνο που το μέρος είναι μεν αρκετά μεγάλο ακόμα για να έχει κάποια αγορά και κάποια σχετική ανάπτυξη, αλλά αρκετά μικρό που να ξέρει ο ένας τον άλλον και η δουλειά του ενός να “εξαρτάται” από τις σχέσεις του με τον δίπλα. Το αποτέλεσμα: Μια ιδιότυπη ομερτά ανοχής, συγκάλυψης σε φαινόμενα που μας θυμώνουν και μας στερούν αξιοκρατία και ανάπτυξη.  Σε μικρότερα μέρη θα είχε γίνει σφαγή ή θα ήταν όλοι μέσα στο κόλπο. Σε μεγαλύτερα μέρη θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη δικαιοσύνη λόγω μεγαλύτερης ανωνυμίας και επαγγελματικής ανεξαρτησίας. Ο κρίσιμος πληθυσμός έχει εδραιώσει μια “γκρίζα” παρανομία που πολλοί συζητούν και κανένας δεν ονοματίζει, που υπάρχει και δεν υπάρχει. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, αλλά σε περιοχές απομακρυσμένες με περιορισμένη αγορά και επενδύσεις, με πληθυσμό σαν της περιοχής μας, ισχύει εντονότερα κάτι άλλο. ...Αυτός είναι “γνωστός” “ξάδερφος”, “άντρας της συμμαθήτριας μου από το λύκειο” και “μην μιλάς, θα δώσει προμήθεια για το τάδε στον γιο σου”. Αυτό σε συνδυασμό ότι η Σάμος είναι το κατεξοχήν απομακρυσμένο μέρος στην Ελλάδα (Το πιο ανατολικό νησί του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 30.000) δημιούργησε την μεγάλη εσωστρέφεια. Την εσωστρέφεια που ανέχεται (δεν αντιδρά καθόλου), στο ένα καράβι Ιούλιο και Αύγουστο μήνα των 55€ και των 12 ωρών (απομόνωση). Την εσωστρέφεια που σταματά μεγάλες επενδύσεις για τους πιο αστείους λόγους. Την εσωστρέφεια που δεν διεκδικεί καμία ελάφρυνση και βαδίζει χωρίς σχέδιο πλέον. Το πιο απογοητευτικό αποτέλεσμα της εσωστρέφειας αυτής είναι ο “εμφύλιος πόλεμος” διεκδίκησης πίτας στην αγορά. Έχουν όλοι συμβιβαστεί ότι η κίνηση είναι περιορισμένη γιατί “απλά έτσι είναι τα πράγματα” που διεκδικούν τζίρο μέσω καταγγελιών..
Τι μπορεί να αλλάξει: 
Πάρα Πολλά, και πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι το μέλλον μας είναι ο τουρισμός, η πολιτιστική μας ταυτότητα, και το φυσικό περιβάλλον και το σημαντικότερο η συνεργασία. Η στενή Συνεργασία με όλους τους επιχειρηματικούς φορείς είναι πλέον απαραίτητη από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο νέος “ενιαίος” Δήμαρχος πρέπει να αποπνέει ένα φοβερό αίσθημα δικαιοσύνης και προσπάθειας για ανάπτυξη. Να έχει συγκεκριμένο πλάνο για τον τουρισμό, τον αγροτουρισμό, το χωροταξικό, το πολεοδομικό, το πώς πρέπει να γίνουν τα μεγάλα έργα. Για το πώς διανέμονται τα οικονομικά του δημοσίου. Πρέπει ακόμα να έχει φοβερή όρεξη για πίεση, σύγκρουση με τα απαρχαιωμένα ιδεολογικά-κομματικά στερεότυπα. Για να ξεφύγει η Σάμος από την εσωστρέφεια πρέπει να ενθαρρυνθούν και να βοηθηθούν οι επενδύσεις, να έρθει νέος πληθυσμός. Είναι μεγάλη η ευκαιρία ειδικά τώρα που τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν φτάσει στο όριο κορεσμού.  Να βοηθηθούν όχι οικονομικά αλλά να μην γίνεται η τοπική αυτοδιοίκηση, και όχι μόνο, τροχοπέδη στην κάθε καινούργια επένδυση. Έτσι σιγά σιγά θα κινηθεί πάλι το πανέμορφο νησί μας. 
Για να γίνουν όλα αυτά,  ο ρόλος των νέων ανθρώπων και των επιχειρηματιών πρέπει να είναι ρόλος πρώτης γραμμής. Αν αφήσουμε πάλι την γενιά που μας πλήγωσε να κινεί τα νήματα αυτό θα είναι και το σημείο που η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.  Σαν πολίτες δεν έχουμε εκλογικούς μηχανισμούς, έχουμε όμως άποψη, φωνή και σχετική επιρροή.  Τον νέο "Καλλικράτιο" Δήμαρχο, αν δεν τον ακολουθήσουν πολλοί νέοι άνθρωποι, θα επηρεάζεται και θα διαμορφώνει άποψη μέσα από τα ίδια πρόσωπα που έφεραν τα πράγματα στην άκρη του γκρεμού.  Για να κερδίσουμε πρέπει να διεκδικήσουμε, με καθαρά χέρια το καλό όλου του νησιού. Με την ανάπτυξη και την εισροή τουριστών θα σταματήσει ή γκρίνια , η φαγωμάρα και το μέλλον θα είναι δικό μας. Νέοι άνθρωποι και σπουδαία μυαλά υπάρχουν και πρέπει να κατέβουν στις εκλογές και να παράγουν έργο. Μόνο με την συμμετοχή μας θα απογυμνωθεί το σύστημα και θα αποδειχθεί πως και γιατί δεν λειτουργούσε. 
Τα προβλήματα πολλά και θέλουν πάρα πολλή προσπάθεια να λυθούν. Πλάνο, και δουλειά από νέους ανθρώπους που δεν θα μπορεί κανένα κόμμα να τους τραβήξει το αυτί.
Όσον αφορά την πόλη μας πολλά από τα προβλήματα γνωστά:


  • Βιολογικός - Περιφερειακός
  • Ακτοπλοϊκό - Συγκοινωνίες με την Αθηνα και την Θεσσαλονικη αλλά και με κοντινά νησιά
  • Νέο Λιμάνι Βαθέος - Μεταφορά Λιμένα με όλα τα απαραίτητα συμπληρωματικά έργα
  • Πεζοδρόμηση - Απομάκρυνση πάρκινγκ - Νεα συγκοινωνιακή εφαρμογή - Δεντροφύτευση (Να σταματήσει η πόλη μεσημέρι Αυγούστου να θυμίζει έρημο)
  • Πλημμυρικό 
  • Ξενία - Αναστύλωση ή κατεδάφισή και επέκταση του κήπου (όχι πάρκινγκ)
  • Αστική Συγκοινωνία
  • Ανακύκλωση σε όλη την πόλη και το νησί
  • Αναδάσωση εκεί που χρειάζεται
  • Πρόληψη πυρκαγίων με καταγραφή όλων των αγροτικών εργασιών (και ποιοι τις κάνουν) το εξάμηνο Απρ-Οκτ
  • Δημιουργία ζώνης καταστημάτων διασκέδασης (τέρμα πια το ησυχαστήριο η "καλή Σάμος") με μηνύσεις και κλεισίματα καταστημάτων
  • Έμφαση στο παραδοσιακά μέρη της πόλης (Καλντερίμια - Αγορά)
  • Τουριστική Ανάπτυξη - Δημιουργία Παραλιών της Πόλης. Δεν μπορεί η παραλία της πόλης να θεωρείται η Τσαμαδού


Μερικά δεδομένα για την Σάμο


  • 8ο νησί σε έκταση στην Ελλάδα
  • Εχει 2 απο τα ψηλότερα βουνά στο Αιγαίο με παρθένα δάση.
  • Η βλάστηση του νησιού παροιμιώδης
  • Το μοσχάτο σταφύλι και το κρασί Doux δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο
  • Η Αρχαία Σάμος (Πυθαγόρειο και Ηραίον) είναι ένα απο τα 15 + 2 (Θρησκευτικά - Μετέωρα και Άγιον Όρος) μνημεία ΜΟΝΟ στην Ελλάδα που είναι στην λίστα Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESO

  • Η γενέτειρα της μοντέρνας σκέψης, Η βάση των μαθηματικών και της μοντέρνας αστρονομίας άρχισε εδώ (Πυθαγόρας, Αρίσταρχος)

Το νησί έχει τρομακτικές δυνατότητες - μαζί μπορούμε να το κάνουμε διάσημο και υψηλής ποιότητας προορισμό.

ΥΓ
Στο επαγγελματικό μου site, έχω αρχίσει και διαφημίζω το νησί μας ακριβώς έτσι για αυτό που είναι “The Birthplace of Modern Thinking”

http://www.samoshousing.com/en/samos.html

No comments:

Post a Comment