Friday, December 16, 2011

Σάμος: Το νησί των Υποψήφιων Ναυαγών.

Οι Σκυλοπνίχτες...
Βαθμός Σκυλοπνίγματος 10


Ανέκαθεν η Σάμος είχε μια τάση στην αφασία. Όπως ο τουρισμός "έσβησε" κάποια στιγμή χωρίς να ανοίξει μύτη έτσι ξέφτιζαν και όλα τριγύρω. Η μη διεκδίκηση, ο τερματικός σταθμός με τα 2 λιμάνια και τις 13 ώρες ταξίδι, η μη πολιτική βούληση για πάγια και διαρκή λύση έφερνε πάντα τα χειρότερα πλοία στην Σάμο. Τα χειρότερα με διαφορά. Ολα τα σαπιοκάραβα, όλοι οι σκυλοπνίχτες εδώ έρχονταν μετά από κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Ετσι ο Σαμιώτης μετατράπηκε σε υποψήφιος ναυαγός τα τελευταία 50 χρόνια. Με αποκορύφωμα την τραγωδία του ΣΑΜΙΝΑ που μετατράπηκε και σε θύμα.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η κινητοποίηση στις 18/12 στο λιμάνι της Σάμου είναι μια πολύ καλή αρχή, μαζί φυσικά με τις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει ήδη. Μια καλή αρχή που πρέπει να είναι μαζική συγκέντρωση και έντονη διαμαρτυρία. Πρέπει να είναι και συνεχόμενη, με αφόρητη πίεση σε αυτούς που δεν κάνουν την δουλειά τους και κοροϊδεύουν τον κόσμο της Σάμου με την υφαρπαγή ψήφου διαχρονικά.

Απο κει και πέρα τι? Μην γελιόμαστε τα οφέλη από την κινητοποίηση του νησιού θα είναι μεγάλα αλλά πάγια και διαρκή λύση με σύγχρονα πλοία - γρήγορα, καθημερινά, στο θέμα των μεταφορών μπορεί να δοθεί μόνο με συνέπεια σε πολιτικές - επιχειρηματικές λύσεις. 
Για το θέμα της ακτοπλοΐας στην Σάμου υπάρχουν 3 (περίπου λύσεις)

1. Εταιρία Λαϊκής Βάσης 
2. Συνεχης Επιδότηση της Σάμου
3. Αλλαγή γραμμής/ων με προσέγγιση στην Σάμο αλλά όχι σαν τερματικό σταθμό.

Εταιρεία Λαικής βάσης έχει δοκιμαστεί με την ΑΝΤΕΣΙ (Ικαρος - Σαμαινα) και απέτυχε. Αν ξαναγίνει υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάει και αυτή στην περίπτωση 2 να χρειαστεί και αυτή επιδότηση, μην βγαίνοντας τα κουκιά.
Η περίπτωση 2 είναι μια ξανά σοβιετικού τύπου λύση που αν και τώρα πρέπει να γίνει, δεν μπορεί να είναι λύση παρα μόνο μια βοήθεια μέχρι να βρεθεί λύση. Απο την άλλη η αλληλεγγύη του κράτους έναντι στην νησιωτικότητα πρέπει να είναι συνεχής ειδικά σε ένα νομό - σύνορο. Απο την άλλη πολλά παιχνίδια φαίνεται ότι παίζονται στην πλάτη του νησιού. ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΧΙΟΣ - ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Γραμμή που εικάζεται ότι αδειοδοτήθηκε πριν από χρόνια και λόγω συμφερόντων είναι κάπου καταχωνιασμένη στο Εμπ. Ναυτιλίας...

Η περίπτωση 3 είναι ίσως και αυτή που μπορεί να βγάλει το νησί από την μιζέρια των μεταφορών. Ενα επιχειρηματικό μοντέλο με σύγχρονα πλοία που θα προσεγγίζει την Σάμο σε λίγες ώρες και θα τερματίζει σε πολύ μεγαλύτερο σταθμό, κάνοντας και την γραμμή βιώσιμη και ενονωτας το νησί και με άλλους προορισμούς καθημερινά. Αυτή πρέπει να είναι η διεκδίκηση που ίσως τελικά να έχει σκαλώσει μόνο και μόνο στην αγκύλωση του Υπουργείου και των εκάστοτε κυβερνήσεων να διερευνήσουν και να εγκρίνουν καν αλλαγές γραμμών και ειδικά της Σάμου. 

Συμπέρασμα: Η κινητοποίηση θέλει επιμονή, υπομονή, διάρκεια αλλά θέλει και πλάνο, όραμα και συνεννόηση. Η Σάμος αν ξεκολλήσει από την απάθεια, τα κομματικά ταμπού μπορεί να πάει πολύ μπροστά. 
ΘΕΛΟΥΜΕ?


1 comment:

  1. Συμφωνώ με την πρόταση , συμφωνώ κυρίως με το ότι ήρθε η ώρα να ξεκολλήσουμε και να αναλάβουμε τα ηνία για ανάπτυξη πραγματική , για να δώσουμε στο νησί μας αυτό που πραγματικά του αξίζει και του πρέπει . Το θέμα είναι να συγκεντρωθούμε εμείς οι νέοι , χωρίς κομματικές σημαίες και ταυτότητες , με μόνη ιδεολογία το καλό του τόπου , το κοινό καλό που γυρνάει και σε προσωπικό καλό . Εμείς λοιπόν να συγκεντρώσουμε τις προτάσεις μας τις απόψεις μας και να τις προωθήσουμε , να τις κάνουμε γνωστές στον κόσμο , να τις δώσουμε προς συζήτηση και ενημέρωση των τοπικών '' αρχόντων '' που ή θα ακολουθήσουν ή θα φύγουν και θα μας αφήσουν να πετύχουμε . Είμαι λίγο πιο σκληρός τοπικιστής και προτείνω την αναβίωση της αυτονομίας και της ανεξαρτητοποίησης αλλά η προοπτική του να μπορέσουμε να διοικήσουμε το νησί μας εμείς οι νέοι και να προωθήσουμε νέες απόψεις και ιδέες , με αγάπη για τον τόπο , με μοναδικό σκεπτικό το ΚΟΙΝΟ καλό και μόνο, μου είναι πολύ συμπαθής και είμαι πρόθυμος να συνεισφέρω τις δυνάμεις μου . Καιρός λοιπόν να βρεθούμε και να αλλάξουμε τα δεδομένα τόσο της πολιτικής στο νησί μας όσο και του ίδιου του νησιού μας . Αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους .

    ReplyDelete