Friday, April 15, 2011

Αγροτουρισμός και SPA







Ακούγωντας τον πολιτη που προσεφυγε στο ΣτΕ για το HALCYON HILLS προχτές στο ράδιο Αρμονία, εχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. Απο τα λεγόμενα του είναι εμφανές ότι θέλει η επένδυση να παει ´πιο περά´ εκεί που θα είναι ´νομιμά´. Στις δικές του προφανώς εκτάσεις που είναι "νομιμες".
2. Λέει ο κύριος ότι κυνήγησε την περιβαλλοντική μελέτη του HALCYON HILLS, και με έλευση ξένων δασολογων της περιφέρειας χαρακτηρίστηκε η περιοχή σαν "αναδασωτεα". Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Γιατί οι υπαληλοι του δασαρχείου Σάμου να έχουν άδικο για το αναδασωτεο της περιοχής και οι ξένοι υπάλληλοι (εκτός Σάμου) της περιφέρειας μετα απο παρότρυνση του ίδιου του εναγωντος να ξαναχαρακτηρισουν την περιοχή αναδασωτεα? ο εισαγγελέας βλέποντας την ανακολουθία κ μόνο άσκησε δίωξη. Δεν άσκησε δίωξη γιατί ξέρει απο μόνος του ότι εκει ήταν αναδασωτεα η περιοχή.
3. Η περιοχή που χτίζεται το Halcyon Hills είναι καθόλα νόμιμη γιατί βάσει του χωροταξικού η περιοχή βρίσκεται στην ζώνη Θ και αν δεν είναι Δάσος, έχει αρτιότητα 12 στρέμματα, και απέχει 500 απο οποιοδήποτε οικισμό, τότε επιτρέπεται και η τουριστική εγκατάσταση.

Το γενικό συμπέρασμα το οποίο βγαίνει απο τα λεγόμενα του είναι ότι ξέρει τις διαδικασίες, ξερει το πως θα ελιχτεί στο σύστημα, εκμεταλλευόμενος την μηδαμινή επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών. Επίσης, αποδεικνύεται ότι όντως είναι ιδιοκτήτης παραπλεύρως της ιδιοκτησίας των BARRISFORD AND BIRD WORLDWIDE. Και 10 στρεμμματων αλλα και 400. Το όλο μυστικό βρίσκεται στο ότι ο κύριος έχει σχεδιάσει εδώ κ χρόνια απο ότι φαίνεται και παντα απο τα λεγομενα του, ήπιας μορφής αγροτουρισμο στην έκταση του με την Κορη του να έχει πτυχίο μελισσοκομου εδω και χρόνια για να (ηγηθεί?) της επένδυσης. Φοβούμενος την ύπαρξη 233 παραθεριστικων κατοικιών δίπλα ότι θα βλάψουν την φολκ επένδυση του γιατί θεωρεί ότι ακυρώνει το αγροτουριστικο κομμάτι της. Θεωρεί ότι θα χτιστεί ολόκληρη πολιτεία που σαφώς θα βλάψει την επένδυση του που έχει βάση τον αγροτουρισμό. Αγροτουρισμος και spa δίπλα δεν κολλάει...

Ίσως το πιο ενοχλητικό είναι οι ισχυρισμοί αρχικά ότι η επένδυση δεν κανει για την Σάμο, γιατί δεν είναι πραγματικό Ξενοδοχειο αλλα σπιτάκια που πουλάνε ήδη σαν κατασκευαστές / κτηματομεσιτες. Επίσης ότι οι σαμιωτες δεν θα δουλέψουν εκεί αλλα θα τα φέρουν όλα έτοιμα οι Άγγλοι... Περα απο το γεγονός ότι δεν είναι δική του δουλειά αυτά τα σχόλια (γιατί η ένσταση του υποτίθεται ότι είναι για το περιβάλλον και μόνο), τα επιχειρηματα του ειναι αστεια. Ο κύριος αυτός δεν μπορει απο μονος του να αποφασισει σε ποιον θα επιτρέψει να έρθει στο νησί να κάνει επένδυση και σε ποιον όχι. Δεν είναι στην κρίση του αν θα δουλέψουν Σαμιωτες ή όχι στο Halcyon hills. Εκ των πραγμάτων εκβιάζει καταστάσεις γνωρίζοντας τον χρόνο τελεσιδικιών των ελληνικών δικαστηρίων.
Το ότι τα σπιτάκια του halcyon hills είναι προς πώληση/επένδυση με χρονομισθωση, το ξέρουμε όλοι. Η κλασική μορφή τουρισμού με τα γκρουπ και τα δωμάτια περνάει παγκόσμια μεγάλη κρίση. Αν και ο κύριος εναγων το λέει για να υποστηρίξει την θέση του, η μορφή τουρισμού με γκρουπ των 2 εβδομάδων έχει πολυ λίγα οφέλη πλέον και για τον επενδυτή και για τον τόπο. Τα οφέλη απο την έλευση του halcyon hills και οποίας άλλης επένδυσης ακόμα και του κυρίου, δεν θα τα αναλύσω ξανά, είναι πλέον αυτονόητα.

Είναι δυστύχημα για την Σάμο και για την Ελλάδα, το διατρητο και απαρχαιωμένο σύστημα του κράτους, με τον εξαντλητικό επιμερισμο αρμαδιοτητων οπου κανένας δεν έχει την υψηλή εποπτεία. Αξιοσημείωτο το οτι ανθρωποι επικαλούμενοι δήθεν οικολογικές ευασθησιες πόσο εύκολα μπορούν να αποθαρρύνουν ανθρώπους και επενδύσεις να έρθουν στην Ελλάδα. Επίκαλουμενος ένα γκρίζο σημείο μπορει ο οιοσδήποτε να σε σταματήσει κυριολεκτικά απο οτιδήποτε. Αυτή είναι η Ελλάδα, δεν αλλάζει απο ότι φαίνεται, και οσο δεν αλλάζει τόσο πιο βίαια θα γίνει μια μεγάλη αλλαγή (οπότε και αν γίνει).

Το σενάριο που εκτυλίσεται με την υπόθεση halcyon hills, δυστυχώς στην Σάμο, το έχουμε δει ξανά και στο τελευταίο χωράφι, και στην τελευταία καφετέρια και στην τελευταία παραλία. "Ας μη δουλέψω εγώ, το μάτι του δίπλα όμως, θα το βγάλω". Καληνύχτα!

No comments:

Post a Comment