Tuesday, April 12, 2011

STAR WARSΜόλις ενημερώθηκα οτι είμαι μεγάλο συμφέρον του τόπου ή εντεταλμένος των...Αναρωτήθηκε κανείς οτι οι απαγορέυσεις έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην άναρχη δόμηση και καταστροφή του περιβάλλοντος που επικαλείται η ανάρτηση της βίγλας?. Αγαπητοί Φίλοι ίσως είναι ώρα να γίνουμε ρεαλιστές, και η "γιαλατζί" οικολογία που εξασκεί ο καθένας στον ελεύθερο του χρόνο έχει παίξει και αυτή τον αρνητικό της ρόλο στην καταστροφή του περιβάλλοντος πανελλαδικά. Γιατί βασικά δεν λαμβάνει υπόψιν της την οικονομία και την γενική ευημερία. Ο Κορμοράνος του Βοτανικού τώρα και στην Σάμο. Το Χωροταξικό και η αλλαγή του είναι μονόδρομος για την Σάμο, όχι προς το απεχθέστερο αλλά με αυξηση ορίων οικισμών, πολεοδόμηση και αποχαρακτηρισμό ζωνών που έπρεπε να είναι τουριστικές και βαφτίστηκαν αγροτοκαλλιέργειας για 10 ελιές (ενώ δεν ήταν γεωργικές). Κανένας δεν θέλει αποχαρακτηρισμούς δασών ούτε κακά τεχνικά έργα (ΧΥΤΑ), ούτε άναρχη δόμηση. Όπως δεν θέλουμε και μια Σάμο 10 βολεμένων που την θέλουν ησυχαστήριο για να εξυπηρετήσουν προσωπικούς καημούς ή αλλότρια συμφέροντα.
Μήπως "κάποιοι" πρέπει να αναθεωρήσουν τι είναι οικολογία? Οικολογία δεν είναι απαγορεύεις αλλά να προστατεύεις. Οικολογία δεν είναι να κάθεσαι και να θαυμάζεις μια περιοχή που απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα γιατί αυτή θα είναι και η πρώτη περιοχή που θα καταστραφεί απο την απομόνωση, την άγνοια και την ημιμάθεια.
Είναι τρομερά λυπηρό το γεγονός κάποιοι να αναφέρονται σε σκοτεινά συμφέροντα που θέλουν να κατασπαράξουν το νησί και δεν κοιτούν το γενικό καλό και το χειρότερο την μεγάλη απαξίωση του νησιού που παρά τις απαγορεύσεις του χωροταξικού έχει κατακαεί..Μήπως τελικά όντως φταίνε οι απαγορεύσεις που απαξιώνουν την περιοχή οικονομικά που τελικά εγκαταλείπεται απο κάθε δραστηριότητα και στο τέλος καίγεται απο καλώδια της ΔΕΗ, απο το δύσβατο και απροσέγγιστο της περιοχής, ή απο βλακεία μελισσοκόμων και βοσκών? Αυτή είναι η οικολογία? Η οικολογία θέλει να πατήσει στοπ σε ένα ολόκληρο νησί? Απο το ξερό μας το μυαλό φτάσαμε γιατί πήγαμε και συμφωνήσαμε σε τέτοια τερατουργήματα που τελικά αποσκοπούσαν να βγάλουν την Σάμο απο το παιχνίδι..Αυτοί που ακόμα και τώρα μέσα σε αυτή την εξαθλίωση υποστηρίζουν τέτοια νομοσχέδια και θέτουν στον εαυτό τους ρόλο του "καλού" και οι υπόλοιποι που θέλουν ανοιχτά μια Σάμο με ισχυρή ανάπτυξη στον ρόλο του "κακού" Τι συμφέρον άραγε έχουν?
Ολοι θέλουμε να προστατεύοσουμε το περιβαλλον, δεν μπορω να δεχτώ οτι κάποιος μπορεί να μου πεί οτι είναι περισσότερο οικολόγος και κάποιος λιγότερο. ΄Η έχεις συνείδηση ή όχι. Απο κει και πέρα ας δούμε τα πράγματα λίγο ρεαλιστικά. Την ανέπαφη φύση μας την έχουν κάψει η αμέλεια, η εγκατάλειψη πολλές φορές. Καποιοι αποφάσισαν το νησί να μείνει στα λίγα. Αν η Σάμος είχε το ρυθμό ανάπτυξης του 1988 και τα χωριά της δεν εγκαταλείπονταν όπως και οι δρόμοι της και οι κατοικίες της, δεν θα καιγόταν σε αυτό το βαθμό. Αν υπήρχαν περιπολίες, Αν υπήρχε ρύθμιση και έλεγχος των εργασιών στα χωράφια με καταγραφή ποιός κάνει τι και ποιά εποχή, δεν θα υπήρχαν τόσες πολλές πυρκαγιές (βλ Μελισσοκόμοι στον Κέρκη, Βοσκοί κτλ). Αν υπήρχε σωστή αειφόρος πολιτική, δεν θα γινόταν έργα-εγκλήματα σαν το ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου. Οι πιο πολλοί που έχουμε δημόσιο λόγο σεβόμαστε και θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Κάποιοι όμως θεωρούν οτι το έχουν πάρει εργολαβία και στο όνομα του πρέπει να σταματήσει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. 

Απαντώ καθαρά και ξάστερα μετα απο απαίτηση φίλων αυτόφωτων οικολόγων σε δημοσίευμα του  blog Βίγλα http://wwwvigla.blogspot.com/2011/04/blog-post_12.html. Αγαπητοί Κύριοι δεν ξέρω ποια είναι τα μεγάλα συμφέροντα του νησιού και οι απόψεις μου για το χωροταξικό είναι καθαρά προσωπικές. Είναι προϊόν μελέτης και συνάφειας με το επάγγελμα μου. Οι επενδύσεις και η αλλαγή του χωροταξικού δεν θα κάνουν καλό σε μένα ούτε στα "μεγάλα συμφέροντα". Θα κάνουν καλό σε όλους τους κατοίκους του νησιού που ασχολούνται με τον τουρισμό. Στο 75% τουλάχιστον δηλαδή (και αυτοί που υποτίθεται οτι δεν ασχολούνται έχουν ενά σεβαστό εισόδημα απο την αύξηση του τζίρου του νησιού). Η Σάμος δεν έχει αποφασίσει το 2011 τι νησί θέλει να είναι. Εκ των πραγμάτων όμως η ενασχόληση και βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Οι καλλιέργειες δεν είναι βαριά βιομηχανία στο νησί. Όποιος ασχολείται με την γεωργία καλά κάνει και η όποια αλλαγή του χωροταξικού δεν θα τον επιβαρύνει. Αντίθετα το υπάρχον χωροταξικό και η μη επαναπροσαρμογή οικισμών και πόλεων κάνει κακό στον τουρισμό...Τεράστιο κακό.


Με Εκτίμηση 
Περήφανος Σαμιώτης Και Οικολόγος και Πολιτικός Μηχανικός
Γ.Χ.Παλαιοκαστρίτης

No comments:

Post a Comment